Zelenskyy: Rusya'nın Kayıpları 'Saldırganlığın Sonuç Veremeyeceğini ve Veremeyeceğini' Öğretti

 Bir bölge sakini, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sırasında, Dnipro, Ukrayna'da, 26 Şubat 2024'te, Rus insansız hava aracı saldırısı sırasında hasar gören bir konut binasının yakınında, hasarlı bir arabayı çekilmek üzere hazırlıyor.


Ukrayna ordusu Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın gece saldırılarında fırlattığı 11 Rus insansız hava aracını ve iki güdümlü füzeyi düşürdüğünü söyledi.

Ukrayna hava kuvvetleri, Rusya'nın Kharkiv, Sumy, Dnipropetrovsk, Khmelnytskyi ve Kirovohrad bölgelerini hedef alan son hava saldırılarında toplam 13 drone ve beş füze kullandığını söyledi.

Acil hasar veya can kaybı bildirilmedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy Pazartesi günü gece yaptığı konuşmada Avrupalı ​​liderler toplantısının Ukrayna'nın askeri cephaneliği, silah üretme yeteneği, müttefiklerden Ukrayna'ya silah tedariki ve Ukrayna'nın Rus işgaline karşı savaşına devam eden desteğin tartışılmasını içerdiğini söyledi.

Zelenskyy, "Rus saldırganlığına karşı savunmak için birlikte yaptığımız her şey, uluslarımıza önümüzdeki on yıllar boyunca gerçek güvenlik katacaktır" dedi. “Çünkü Rusya'nın her kaybı ve Rusya'nın her yenilgisi, Rusya'ya ve Avrupa'nın diğer düşmanlarına ve özgür dünyaya, saldırganlığın sonuç vermediğini ve getiremeyeceğini öğretiyor.”

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'te 20 Avrupalı ​​liderle toplantı yaparak, "Rusya bu savaşı kazanamaz ve kazanmamalı" dedi.

Macron, Batılı birliklerin Ukrayna'ya savaşa gönderilmesine yönelik herhangi bir planın bulunmadığını ancak bu ihtimalin devam ettiğini söyledi.

“Bugün resmi olarak, onaylanmış bir şekilde birliklerin sahaya gönderilmesi konusunda bir fikir birliği yok. Ancak dinamikler açısından hiçbir şey göz ardı edilemez" dedi Macron bir basın toplantısında.

Aralarında Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'un da bulunduğu çok sayıda Avrupalı ​​lider Salı günü bu fikri geri çevirdi.

Scholz gazetecilere verdiği demeçte, "Başlangıçtan beri kendi aramızda ve birbirimizle mutabakata varılan şey gelecek için de geçerlidir; yani Ukrayna topraklarında Avrupa devletleri veya NATO devletleri tarafından oraya asker gönderilmeyecek."

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Fiala ve Polonya Başbakanı Donald Tusk, hükümetlerinin Ukrayna'ya asker gönderme planlarının olmadığını söyledi.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto yaptığı açıklamada, Macaristan'ın Ukrayna'ya ne asker ne de silah göndermeyeceğini söyledi.

Rusya'da Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Batılı birliklerin Ukrayna'ya gönderilmesinin bu ülkelerin "kesinlikle çıkarına olmadığını" söyledi.

Peskov gazetecilere verdiği demeçte, "Bu durumda, olasılık hakkında değil, (doğrudan bir çatışmanın) kaçınılmazlığı hakkında konuşmamız gerekir." dedi.

Macron Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Avrupalı ​​yetkililerin önümüzdeki yıllarda Rusya'nın olası bir saldırısına hazırlıklı olmaları gerektiği ve Ukrayna'ya mali ve askeri açıdan yardım etmek için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiği konusunda anlaştıklarını söyledi.

Macron, "Hepimiz Rus halkıyla savaşa girmek istemediğimizde hemfikiriz, ancak tırmanışı kontrol altında tutmaya kararlıyız" dedi ve toplantının amacının orada bulunanların nasıl daha fazlasını yapabileceklerini görmek olduğunu ekledi. askeri destek ve bütçe desteği."

Toplantının ardından Hollanda, Çek Cumhuriyeti'nin Ukrayna'ya dünya çapındaki ülkelerden mühimmat satın almasına yönelik girişime 108 milyon dolar katkıda bulunacağını duyurdu. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, diğer ülkelerin de kendi ülkesinin örneğini takip edeceği yönündeki umudunu dile getirdi.

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Fiala da Paris toplantısının ardından yaptığı konuşmada, Ukrayna'nın dünya pazarlarında acilen ihtiyaç duyduğu topçu mühimmatını bulmaya odaklanan girişime yaklaşık 15 ülkenin ilgi gösterdiğini söyledi.

Portekiz Başbakanı Antonio Costa, Paris toplantısındaki ülkelerin savunma bakanlarından önümüzdeki 10 gün içinde Ukrayna'ya daha fazla mühimmat göndermeye yönelik planlar yapmalarını istediklerini söyledi.

Barış planı

Zelenskyy'nin Kiev'deki bir forumda İsviçre tarafından planlanan bir barış zirvesinin Kiev'in savaşı sona erdirme vizyonunu ele alacağı yönündeki umudunu dile getirmesinden bir gün sonra Kremlin Pazartesi günü erken saatlerde Ukrayna'nın Rusya'sız barış görüşmeleri çağrısının gülünç olduğunu söyledi.

Zelenskyy Pazar günü gazetecilere verdiği demeçte, barış zirvesinin baharda yapılmasını umduğunu söyledi. "Bu diplomatik inisiyatifi kaybetmemeliyiz" dedi. "Putin'in bu savaşı kaybettiğini ve bunun bir hata olduğunu kabul edebileceği bir platform sunacağız. Büyük bir hata."

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere şunları söyledi: "Bunun en hafif tabirle garip bir format olduğunu defalarca söyledik, çünkü bazı barış planları Rusya'nın katılımı olmadan uygulanıyor ki bu başlı başına anlamsız ve hatta gülünç bir durum."

Zelenskyy'nin özel kalemi Andriy Yermak, Ukrayna ve yabancı ortaklarının, Moskova'nın Kiev'in şartlarına göre işgaline son verilmesini tartışmak üzere Rusya'yı gelecekteki bir zirveye davet etme olasılığını gündeme getirdi.

Zelenskyy'nin barış formülü, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması ve Rus birliklerinin tamamen geri çekilmesi yönünde çağrıda bulunuyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski